در طب سنتی هر خوراکی طبع مخصوص به خودش را دارد. مثلا دارچین گرم و خشک است و ماست سرد و تر. مصلح خوراکی ها، موادی هستند که اگر آن را همراه با خوراکی مورد نظر بخوریم طبع و مزاج آن را به تعادل می رساند، جلوی ضرر احتمالی آن را می گیرد و خواصش را بیشتر می کند. پس اگر خواستید مثلا عسل که مزاج گرم و خشک دارد بخورید ولی مزاج بدنتان گرم و خشک بود (صفراوی بودید) آن موقع باید در کنار عسل لیموترش که طبع سردی دارد بخورید تا طبع عسل را متعادل کند، چون اگر گرمی و خشکی عسل به بدن گرم و خشک شما برسد، گرمی و خشکی در بدن بیشتر می شود و باعث ایجاد مشکلاتی مثل جوش و داغی کبد و ریزش مو و… می شود. همچنین افراد بلغمی و سوداوی و دموی هم بر اساس مزاج بدنشان تغذیه شان را تنظیم و کنترل کنند. لیست مصلح خوراکی ها در ادامه می آید.
اگر مزاج خودتون رو نمی دونید برای تشخیص مزاج به پیج اینستاگرام ما مراجعه کنید و کلمه «مزاج شناسی» را در دایرکت برایمان ارسال کنید تا در نوبت مشاوره مزاج شناسی قرار بگیرید.
در ادامه لیست طبع و لیست مصلح خوراکی ها رو میخونید:
غذاهای گرم و تر و مصلح غذا ها | ||
دسته غذایی | نوع غذا | مصلح غذا |
لبنیات | شیر گوسفند تازه | عسل، گلاب |
کره | عسل، شکر سرخ، ادویه قابضه | |
ماست چکیده | مغزگردو، آویشن، عسل، نعناع خشک، سبزی های معطر | |
انواع ریشه ها | انواع ترب | نمک، عسل، زیره خیسانده شده در سرکه |
زردک | انیسون، ادویه گرم | |
سیب زمینی ترشی | دارچین، عسل، سکنجبین، سرکه و خردل، میخک | |
شلغم | فلفل، زیره، گلنگبین، سکنجبین، شکر سرخ، خردل، سرکه | |
هویج | انیسون، ادویه گرم | |
توت و بذرهای ملین | اقسام توت | سکنجبین ترش، گوارش کمونی ( زیره ای) |
خاکشیر | کتیرا، عسل | |
صیفی ها | خربزه، طالبی، گرمک | آب انار ترش، سرکه |
خیار چنبر | مصطکی، انیسون | |
انواع سبزی ها | تربچه | نمک، عسل، زیره خیسانده شده در سرکه |
حبوبات | گندم | سرکه کهنه، شیرینی های طبیعی |
اقسام لوبیا | دارچین، زنجبیل، خردل، زیره، نمک، روغنزیتون، آویشن، فلفل، پختن با گوشت حیوان جوان | |
میوه ها | انجیر تازه | سکنجبین، شربت ریواس، شربت بالنگ |
انجیر خشک | گردو، آویشن، انیسون، بادام | |
انگور | تخم کرفس، غذاهای ترش، سکنجبین | |
خرما | آب انار، بادام، سکنجبین، خشخاش، گلاب، سرکه، کاهو | |
زرد آلو رسیده | عسل، انیسون، زنیان، مصطکی، زیره، روغن زیتون | |
سیب | دارچین، گلنگبین، غذاهای لطیف | |
قیسی | عسل، انیسون، زنیان، مصطکی، زیره | |
گلابی شیرین | عسل، دارچین، هل، رازیانه، مبای زنجبیل، کندر، زیره | |
گیلاس | مسهل هل و ملین ها | |
موز | نمک، مربای زنجبیل، عسل، سکنجبین بزوری معتدل | |
مویز | سکنجبین، خشخاش، عناب، آب میوه های ترش | |
گوشت ها | بو قلمون | گشنیز، سماق |
گوساله | گشنیز، سماق، مرزه | |
گوسفند | گشنیز، سماق، مرزه | |
پاچه | گلپر، سرکه، مرزه، زنجبیل، دارچین | |
جگر سفید | شاه زیره، خیساندن در سرکه و سپس کباب نمودن، دارچین | |
جگر سیاه | ادویه گرم، نمک، دارچین، گشنیز، شاه زیره، سرکه، کباب نمودن | |
زبان | طبخ با سرکه و یاگشنیز خشک،زیره، خولنجان، مرزه | |
مغز | نمک، آویشن، دارچین، زیره، ترشی های طبیعی | |
غاز | آب انار، زیره، دارچین، فلفل، زنجبیل | |
سار | آب انار، آبغوره، سکنجبین ترش مزه، دارچین، هل | |
مرغ محلی | ادویه گرم، سکنجبین | |
میگو | سرکه، شربت انار، شاه زیره، نعناع | |
ادویه ها | گل گاوزبان | صندل سفید |
مغزهای گیاهی | بادام درختی شیرین | مصطکی، عسل، ربوب ترش |
تخم خربزه | بنفشه، عسل | |
تخم طالبی | بنفشه، عسل | |
کنجد | عسل | |
بادام زمینی | مصطکی، عسل | |
غذا های فراوری شده | ارده | سرکه، عسل |
روغن بادام شیرین | عسل | |
روغن کنجد | عسل | |
شیره انگور | تخم ریحان، خشخاش |
ادامه لیست مصلح خوراکی ها:
غذاهای گرم و خشک و مصلح غذا ها | ||
دسته غذایی | نوع غذا | مصلح غذا |
لبنیات | پنیر کهنه | مغز گردو، آویشن، عسل، نعناع خشک، سبزی های معطر |
ریشه ها | پیاز | شستن آن با آب و نمک، سرکه، آب انار، کاسنی |
چغندر | خردل، آبغوره، پختن با عدس، شربت بالنگ، سرکه | |
سیر | پختن در آب و نمک، روغن بادام، کره، گشنیز، سکنجبین، انار ترش | |
کلم قمری | آویشن، پونه، انیسون، دارچین | |
موسیر | پختن آن در آب و نمک، روغن بادام، کره، سکنجبین | |
توت ها و بذرهای ملین | تخم ریحان | مرزنجوش |
فرنجمشک | بنفشه، سکنجبین | |
صیفی ها | بادمجان | پختن با گوشت بره، روغن گاوی تازه، سرکه، زیره، گلپر، انار و دانه انار |
فلفل سبز | صمغ عربی، صندل، گلاب | |
سبزی ها | برگ چغندر | خردل، آبغوره، پختن با عدس، شربت بالنگ |
پونه | آرد بلوط، رب مورد، سرکه | |
پیازچه | شستن آن با آب و نمک، سرکه، آب انار، کاسنی | |
ترخون | عسل، کرفس | |
سبزی ها | تره | گشنیز، کاسنی تازه |
تره تیزک( شاهی ) | کاسنی، خرفه، سرکه | |
جعفری | سویق،بادرنجبویه، ترشی های طبیعی، کاسنی | |
رازیانه | صندل، سکنجبین | |
ریحان | نیلوفر | |
سی سنبر (سرسم) | کتیرا | |
شاهتره | کاسنی، هلیله زرد | |
شبدر | کاسنی | |
شنبلیله | سکنجبین، انیسون، کاسنی، برگ اسفناج، برگ خرفه | |
شوید ( شبت ) | آبلیمو، آبغوره، ترشی های طبیعی، سکنجبین ساده | |
کرفس | انیسون | |
اقسام کلم بستانی | سکنجبین، پختن با گوشت حیوان، روغن بادام، خردل | |
کنگر آبی | عناب | |
کنگر فرنگی | ادویه گرم، سرکه، روغن زیتون | |
کنگر وحشی | سرکه، ترشی | |
گزنه | آب میوه های سرد، زعفران | |
سبزی ها | مارچوبه | عسل، سرکه، سکنجبین |
مرزه | سرکه | |
نعناع | کرفس | |
والک | گشنیز، کاسنی تازه | |
حبوبات | جوی دوسر (چاودار) | کتیرا |
لپه | کتیرا | |
نخود | خشخاش، زیره، شوید، سکنجبین ساده، گلنگبین | |
میوه ها | انبه | زنجبیل، نمک، مویز، شربت زرشک، روغن زیتون |
به | عسل، انیسون، مربا نمودن آن با عسل | |
زیتون | مغز گردو، مغز بادام، سرکه، عسل، شیرینی های طبیعی | |
نارگیل | عسل، میوه های ترش، لیمو، هندوانه | |
گوشت ها | آهو | سماق، گشنیز، مرزه، پختن با روغن بادام یا کنجد، سکنجبین |
اردک | پختن با سرکه، کرفس، پونه، نخود، شوید، تره، دارچین، سکنجبین | |
بلدرچین | روغن کنجد، روغن بادام، آب انار، روغن زیتون | |
گاو | دارچین، فلفل، زنجبیل، پیاز، سکنجبین، گلپر، سیر، تره تیزک، زیره | |
گوشت ها | گوزن | سرکه، آبغوره، روغن های گیاهی |
دل | آویشن، زیره، فلفل، گلپر، خواباندن در روغن کنجد و بعد کباب کردن | |
شتر | جوشاندن با روغن زیتون، پختن با نمک و شوید، فلفل، سرکه، زیره | |
شتر مرغ | سرکه، روغن | |
قرقاول | سکنجبین | |
گنجشک | آب انار، آبغوره، سکنجبین ترش، دارچین، هل | |
کبوتر | پختن با آبغوره و سرکه، کاسنی، کرفس، سماق، شوید، تره، نخود | |
کبک | ترشی های طبیعی، سکنجبین | |
خروس | سرکه، آبغوره، روغن های گیاهی، ادویه گرم، سکنجبین | |
تخم ماهی | زنجبیل، سکنجبین | |
کباب | سماق، گشنیز، فلفل، سکنجبین، اطریفل | |
ادویه ها | آویشن | سرکه انگور |
افتیمون | زعفران، کتیرا، روغن بادام، صمغ عربی | |
انیسون | رازیانه، سکنجبین | |
اسپند | میوه های ترش، سکنجبین | |
اسطوخدوس | سکنجبین | |
ادویه ها | بادرنجبویه | صمغ عربی، کندر |
برگ بو | کتیرا | |
پونه | کتیرا | |
تخم کافشه | انیسون، شیرینی های طبیعی | |
چای سبز و سیاه | شیر بز، بادیان خطایی، مشک، دارچین، زنجبیل | |
خردل | روغن بادام، کاسنی، سرکه | |
دارچین | کتیرا، مصطکی | |
رازیانه | صندل، سکنجبین | |
رزماری | سکنجبین | |
زرد چوبه | آب لیمو، آب بالنگ | |
زعفران | انیسون، سکنجبین | |
زنجبیل | عسل، روغن بادام | |
زنیان | گشنیز، باقلا | |
زیره | عسل، کتیرا | |
سیاه دانه | در سرکه خیساندن، کتیرا | |
فلفل | روغن گیاهی سرد، عسل | |
ادویه ها | کاکائو | زعفران، روغن پسته، گلاب |
گلپر | خیساندن در سرکه، بوئیدن کافور و یا گلاب، رازیانه، تخم خیارین | |
میخک | صمغ عربی | |
نمک | روغن بادام، آویشن، گوشت حیوان جوان فربه | |
وانیل | زعفران، روغن پسته، گلاب | |
هل | کتیرا | |
مغز های گیاهی | اقسام بزرک | گشنیز، سکنجبین، عسل |
بادام هندی | مصطکی، عسل، ربوب ترش، | |
بادام درختی تلخ | عسل، خشخاش، بادام شیرین | |
بادام کوهی | مصطکی، عسل | |
بنه( پسته کوهی) | گلاب، رب ریواس، سکنجبین، ربوب ترش | |
پسته | زردآلو، انار ترش، سرکه، سکنجبین، آلو | |
تخم آفتابگردان | آبغوره، آب انار، سرکه | |
چلغوزه | خشخاش، عسل, سکنجبین، میوه های ترش | |
فندق | آب عسل، شکر سرخ، شربت به، سکنجبین | |
گردو | انار ترش، سکنجبین، خشخاش، ترشی های طبیعی | |
غذاهای فراوری شده | روغن زیتون | مغزگردو، مغز بادام، سرکه، عسل، شیرینی های طبیعی |
شکر سرخ یا سفید | کاهو، به، بادام، شیر تازه دوشیده شده، ترشی های طبیعی | |
شیره خرما | سرکه، بادام درختی، سکنجبین، ترشی های طبیعی | |
عسل | آب انار ترش، آب لیمو، آب بالنگ، سرکه، گشنیز |
ادامه لیست مصلح خوراکی ها:
غذاهای سرد و خشک و مصلح غذا ها | ||
دسته غذایی | نوع غذا | مصلح غذا |
لبنیات | قراقروط | انواع فلفل، زیره، سیاه دانه |
کشک | گلنگبین، سیر، نعناع خشک، پونه کوهی | |
توت ها و بذرهای ملین | بارهنگ | عسل، مصطکی |
تمشک | عسل | |
شاه توت | عسل، آب انار، انار، اطریفل صغیر | |
سبزی ها | ترشک | شربت ها، رازیانه، شکر سرخ |
ریباس (ریواس) | شربت عود، انیسون، عسل | |
گشنیز | سکنجبین، زرده تخم مرغ با فلفل و نمک، آب مرغ، دارچین | |
حبوبات | ارزن | عسل |
باقلا خشک | عسل، پوست کندن، جوشاندن در آب و ریختن آب آن پس از پختن، روغن بادام، پونه، مرزه، فلفل، دارچین، آویشن، زیره، گلپر | |
برنج | خیساندن در آب و نمک، زعفران، زیره سیاه، شوید | |
جو | رازیانه، شیرینی های طبیعی، انسیون، روغن های گیاهی | |
ذرت | شیرینی های طبیعی، روغن های گیاهی | |
عدس | مرزه، روغن بادام، سرکه، گلپر، پختن با گوشت حیوان جوان، روغن کنجد تازه، پونه، زعفران، روغن گاو | |
ماش | خشخاش، زیره، شوید، سکنجبین ساده، گلنگبین | |
میوه ها | آلبالو | عسل |
ازگیل | انسیون، عسل، عود هندی | |
انار ترش | عسل | |
بالنگ | عسل، بنفشه، شربت انجیر، شربت خشخاش | |
تمر هندی | کتیرا، خشخاش، عناب، بنفشه، لعاب به دانه | |
زالزالک | انیسون، عسل، عود هندی | |
زرشک | میخک، شکر سرخ و شیرینی های طبیعی | |
میوه ها | زغال اخته | عسل، گلنگبین |
سنجد | عسل، شکر سرخ | |
غوره | گلنگبین، شربت خشخاش، انیسون | |
کُنار | سکنجبین، گلنگبین، مصطکی | |
گریپ فروت | عسل، گلنگبین | |
لیمو عمانی | عسل، گلنگبین | |
نارنج | عسل، گلنگبین | |
ولیک | عسل، گلنگبین | |
گوشت ها | بز | نمک، فلفل، پیاز، دارچین، زیره، میخک، بادام، نارگیل، خرما |
قلوه | کباب با روغن زیتون، نمک، فلفل، دارچین، مصطکی، شاه زیره | |
سیرابی | گلپر، سرکه، مرزه، زنجبیل، دارچین | |
ادویه | سماق | انیسون، مصطکی، طبخ با بادمجان |
قهوه | زعفران، گلاب، روغن پسته، زنجبیل | |
نشاسته | کرفس، میخک، شیرینی های طبیعی | |
مغزهای گیاهی | بلوط خوراکی | سکنجبین، عسل |
شاه بلوط | سکنجبین، عسل | |
شاه دانه | کتیرا، زرشک | |
غذاهای فراوری شده | سرکه | شیرینی های طبیعی، روغن بادام شیرین |
ادامه لیست مصلح خوراکی ها:
غذاهای سرد و تر و مصلح غذا ها | ||||
دسته غذایی | نوع غذا | مصلح غذا | ||
لبنیات | پنیر تازه | مغز کردو، آویشن، عسل، نعناع خشک، سبزی های معطر | ||
خامه | عسل | |||
دوغ و ماست | زنیان، نعناع، آویشن، سیر، کاکوتی، زیتون، سیاه دانه، پونه | |||
سر شیر | عسل | |||
شیر پاستوریزه | عسل، گلاب | |||
ریشه ها | سیب زمینی | دارچین، زنجبیل، آویشن شیرازی | ||
توت ها و بذر های ملین | اسفرزه | عسل، سکنجبین عنصلی | ||
توت فرنگی | عسل | |||
صیفی ها | خیار بوته ای | نمک، رازیانه، زنیان، مویز، عسل، زیره، پوست کندن | ||
اقسام کدو | آب عسل، میخک، زیره، نعناع، نمک، روغن زیتون، فلفل، خردل، آبغوره | |||
گوجه فرنگی | روغن زیتون | |||
هندوانه | پوست هندوانه، عسل، گلنگبین | |||
سبزی ها | اسفناج | پختن با روغن بادام، روغن گاوی تازه، دارچین، فلفل | ||
بامیه | ادویه های گرم | |||
خُرفه | کرفس، نعناع، مصطکی | |||
قارچ خوراکی | خردل، پختن با نمک و شوید، روغن کنجد و زیتون، پونه، آویشن، فلفل، زنجبیل، زیره | |||
کاسنی | شکر سرخ، شربیت بنفشه، سکنجبین، دارچین، هل | |||
کاهو | نعناع، کرفس، زیره، مصطکی، سکنجبین، هلیله | |||
لوبیا سبز | دارچین، زنجبیل، خردل، زیره، نمک، روغن زیتون، آویشن، فلفل، طبخ با گوشت حیوان جوان | |||
حبوبات | باقلا تازه | عسل، پوست کندن، جوشاندن در آب و ریختن آب آن پس از پختن، روغن بادام، پونه، مرزه، فلفل، دارچین، آویشن، زیره، گلپر | ||
نخود سبز | آویشن، دارپین، زنجبیل، فلفل سیاه | |||
میوه ها | آلو و آلوچه | عناب، گلنگبین، کندر، عسل، زنیان، زیره، روغن زیتون | ||
انار شیرین | زنجبیل پرورده، انار ترش | |||
پرتقال | عسل، گلنگبین | |||
دارابی | عسل، گلنگبین | |||
شفتالو | عسل، مربای زنجبیل | |||
شلیل | عسل، گلنگبین، انیسون، زنیان، مصطکی، روغن زیتون | |||
کیوی | عسل، گلنگبین | |||
لیمو شیرین | عسل، گلنگبین | |||
نارنگی | عسل، گلنگبین | |||
هلو | عسل، مربای زنجبیل | |||
آناناس | آب انار، آب لیمو، عسل | |||
گوشت ها | انواع ماهی | پختن با دنبه یا کنجد، زنجبیل، آویشن، عسل، گلنگبین، ادویه گرم | ||
مغز های گیاهی | به دانه | رازیانه، عسل | ||
تخم کدو | عسل، گلنگبین | |||
تخم هندوانه | عسل، گلنگبین | |||
خشخاش | عسل، مصطکی |
امیدوارم از لیست مصلح خوراکی ها لذت برده باشید.
اگر دنبال بهترین محصولات طبیعی و طب سنتی هستید، توصیه میکنیم از فروشگاه فواکه هم دیدن کنید. برای رفتن به فروشگاه روی متن زیر کلیک کنید: